Monday, August 30, 2010

MERDEKA.BUKAN MENDEKA..


zaman tadika.(1990)



zaman nih aku tahu pon tidak apekejadah nye merdeka.yang aku tau.aku suke pegi sekolah kibar bendera.bendera tu ade gula-gula dalam dia.kalau gula-gula yang dapat kat sekolah tu habes.aku akan dengan stylo nye gantung bendera tanpa gula-gula tu dekat handle basikal.nampak fancy sikit basikal tu.tu zaman tadika.maksud merdeka mase tu? hanyalah bendera yang ade gula kaler-kaler.sebut merdeka pon mendeka.mane datang aku paham pasal kemerdekaan kot.=)


zaman sekolah rendah(1992 +6tahun lepas tu)

zaman sekolah rendah.up sikit.beratur 3baris lurus panjang-panjang sambil kibar bendera malaysia.tengah panas.entah ape fungsi sekolah torture budak kecik baru masuk darjah satu time tu.aku tak pasti.yang penting.aku dapat bendera free lagi.semangat kemerdekaan di level sifar pade mase nih.paling semangat pon dok kibar bendera dekat tingkap bas sekolah.tu pon dah kire bangga diri dah tu.


zaman sekolah menengah.(1999 till 2003)

zaman sekolah menengah rendah.dah pandai humming lagu sudirman.lagu tu sangat berguna.sebab aku ingat tarikh merdeka pasal lagu tu la...nak harap aku ingat ape cikgu kat sekolah bebel pasal merdeka nih jangan la harap.bosan jugak dengan ceramah panjang-panjang.pasal mende yang dah lepas pulak tu..cikgu aku pon belum hidup lagi mase tu.pastu cerita macam la aku nak caye sangat cite die.kimsalam.
tapi naseb baik time nih .uwan aku kat kampung ade jugak selit-selit cerita pasal zaman jepun.zaman komunis.kire reference aku mase tu sangat indie la..mangse penjajahan jepun kot..
time nih baru la rase sikit-sikit horror bila uwan aku cakap.dulu asyik makan ubi kayu.beras susah nak dapat.malam-malam duduk rumah nak tidur pon takut-takut.sebab jepun selalu datang bawak lari anak dara orang.dalam hati rase nyampah.sex maniac punye jepun.berani-berani buli orang perempuan.heh! ..mase nih semangat benci gile dengan jepun ade sedikit-sedikit.naseb uwan aku tak cerita yang jepun ade buli die.kalau tak lagi hangin aku satu badan.berani kot carik pasal ngan nenek gua.nak kene sekeh? jiwa rebel mase tu memang sangat mude.tanpa pikir kalau jepun datang bawak senapang panjang.aku mesti nanges dulu kot.mase nih zaman menengah rendah.tak bace lagi novel bukit kepong.filem leftenan adnan pon tak keluar kat panggung lagi.jadi figura jepun yang mata sepet naik beskal sambil pakai topi kelaka sebab ade bintang kaler merah tu tak muncul lagi kat ruang otak nih.
mase form 4-form 5.dah start tengok cerita sarjan hassan,bukit kepong.dan cerita leftenan adnan.lantas jatuh cinta dengan leftenan adnan.sangat berani wohh dia.hero sungguh aku rase die mase tu.superman yang selama nih aku puja pon aku tolak tepi.sebab aku dah rase superman tu hanya citer yang merapu.terbang sambil show off seluar dalam dah tak menarik lagi pada pandangan mata aku.lelaki pakai topi askar jalan macho pegang senapang,dah kene tembak tapi still lagi bangun dan melawan..dengan bergaya sekali berjaya tarik perhatian aku.sebab tu kot.aku sampai sekarang tau.dan ingat.bila tarikh kematian leftenan adnan bin saidin.sebab aku sangat kagum dengan dia.selain muka dia.semangat dia pon aku adore juga.

zaman plkn.(2003.first intake.ulu paris camp)


kene hanta masuk plkn.first batch.first intake.ramai cakap kiteorang lab rat.
takde hal.sebab mase tu suasana kem.macam kem askar.jurulatih pon askar.setakat tido hutan sambil sesat sebab tak cerdik bacer kompas tu dah lali.setakat duduk hutan tak mandi 3hari pon takde sape nak perli.selalu kene denda sambil bawak beg berat,pakai baju celoreng,sambil muke conteng-conteng pon dah takde pedehal lagi.dan mende paling terkesan mase plkn.adelah.kami di latih untuk menghormati jalur gemilang.menghormati bendera.dan bila dengar lagu negaraku sape berat bontot tak berdiri tegak mesti akan kene denda paling kejam punya.mase tu semangat patriotik sangat tinggi.kami dididik untuk bersedia mati demi agama bangsa dan negara.kalau negara kene attack dengan jepun lagi atau musuh lain.. kami semua di latih untuk berada di barisan hadapan.bukan belah belakang.hah.macam tu semangat yang telah di serap oleh askar-askar tu kat kiteorang semua.time nih.rase macam nak apply jadi askar pon ade jugak.time nih plkn betul-betul untuk tanam semangat cinta negara bukan semangat bercinta dapat pakwe dari utara.tu ideology lain..dan bila balik dari plkn.aku mengaku aku lost sekejap.sebab bukan semua orang dapat terima aku tibe-tibe berdiri tegak bila dengar lagu negaraku.tak semua sebab mase aku berdiri tegak tu mesti bukan mase perhimpunan sekolah jadi tindakan aku tu nampak pelik di mata semua orang.dan jugak nampak kelakar.tapi tu dulu.lame dulu.sekarang.bila orang suruh pegi barisan hadapan pertahanan negara.aku belum sure aku boleh pegi lagi.semangat tu dah makin menghilang.makin terhakis.entah sebab ape.


zaman sekarang

walau semangat merdeka tu makin menipis.makin sedikit.sebab merdeka bererti cuti.dan merdeka bererti nyanyi lagu sudirman.tapi aku still boleh jawap kalau orang tanya soalan mudah pasal merdeka nih.still boleh layan cerita malaysian emergency kat channel history.still boleh bayangkan pengorbanan askar dulu-dulu.still tahu beza antara tunku abdul rahman dengan tuanku abdul rahman.perdana menteri pertama dengan yang di pertuan agong pertama.
aku masih lagi akan bersifat pissed off dengan manusia yang suka hati dia bakar jalur gemilang.imaginasi liar aku mase tu berpikiran untuk lempang dieorang sekor-sekor sampai nanges menyesal lalu mengadu dekat mak ayah masing-masing.
tapi.mak aku cakap jangan ekot perangai tak elok orang.jangan jadi bodoh malah banyakkan bertenang.jadi aku nak cakap kat cini awal-awal.sape je aku jumpe sadin-sadin buang jalur gemilang depan mata aku.atau tak respect kat jalur gemilang tu depan aku.memang aku sekeh kepala dia laju-laju.sekeh tu akan di gantikan dengan lempang kalau time tu aku buat rajin tanya bila tarikh kemerdekaan negara pon tak leh nak jawap.kalau pon kau tak nak jadi patriotik.at least.pay some respect.ingat senang nak merdeka ke?haihh..


anyway..SELAMAT HARI MERDEKA MALAYSIA.YANG KE 53.long live malaysia.




p/s: orang lahir bulan december memang patriotik kot.hishh

10 comments:

~::Iffat @ Wonderfatts::~ said...

1st...mendekaaa!

d'Fedrin said...

hahaha... samela.. menipis jgk.
tp wlaupun menipis still lg respect lagu Negaraku ngan Jalur Gemilang..

tmbh2 bile kne submit assignment essay 1Malaysia kt Mr. Sivayogam Jumaat neh.. :p

p/s: teringat wakenabeb merdeka dgn adlin aman ramli dlu.. kantoi ader rakyat Malaysia x reti nyanyi lagu Negaraku.

senandung semalam said...

merdeka!!!

Days said...

iffat: hahaha.baru bgn ckp je la.org tgh malam dh merdeka kot

Days said...

nana: hahaha. tu la pasal masih ade yg xtau lagu negaraku.kan dh kntoi katak hehehe

Days said...

ishma: MERDEKA !!!

Hairil Rizal said...

Alamak seyy.. terlembab sket la nk ngomen kat sini. Selalunya (eleh.. mcm la dah lama. haha!) tak Warlord mesti Iffat. Tak Iffat mesti Warlord.

Seronok baca story ni.. mcm2 aderr... tapi mmg tak tahan sket la bila baca Days dok berdiri bila dgr lagu Negaraku. Akekeke!

Tambah pesanan sket kat sumer.. sayangilah bumi Malaysia ini. Jgn dibiarkan ia dijajah lagi.. walau dgn apa cara sekalipun!

Days said...

warlord: hehehe.ingt dh xmau dtg purpinkle dah td bro hehe.ouh kalau kamu ade time saya berdiri tegak bile dgr lagu negaraku tu mesti kamu pon gelak smpai saket perut.hehehhee

Hairil Rizal said...

Eh, mana ada tak datang. Lewat sket jer...

BTW, kalo nampak Days berdiri time Negaraku tu.. rasanya tak tergelak. Tapi terlopong mulut selama 1 hari... :P

Blogjumper said...

Merdeka!!! 1Malaysia Menjana Tranformasi.. Merdeka!!!