Sunday, November 6, 2011

NOT IN GOOD SHAPE.

minggu lepas.mase baru dapat cahaya keinsafan untuk ulit buku sebab bile tengok calender final exam just around d corner.aku istiqamah duduk ulit buku sampai 3jam aku duduk tak bergerak gerak langsung.sebab tu aku namekan perlakuan aku tadi istiqamah.memang sehabes istiqamah la tu.tak gerak langsung.pegi toilet pon tak.kacau eiji tido pon tak.ntah ape aku kagum sangat dengan buku yang aku baca tu pon tak pasti.lepas 3jam.tibe tibe nafsu nak pee itu mari.bangun dari kedudukan statik.terus.rase saket yang amat dekat belah kiri pinggang bawak ke kaki.aiseyh.buat buat cool lagi.tergeliat kot.terus lompat lompat bintang tengah bilik.failed.nak angkat kaki kiri pon rase macam tak de kudrat.cuak.ok lah.jalan slow slow.pegi tunaikan hajat.balik toilet.terus baring atas katil.tutup mata.dengan harapan esok saket hilang.esok pagi.terbangun dari tido sebab denyutan dekat pinggang.nih tak boleh jadi.mengadu dekat ayah.
macam biase kalau aku saket aku carik ayah aku dulu.doctor number 2.ayah kasik pain killer.sambung tidur balik.harapan sebelum tido.pain killer dapat bunuh saket itu.harapan kecundang.bangun tido.saket datang.tak pe.macam biase.buat buat biase je.tabah lagi main kejar2 dengan eiji.sampai la.saket yang di tahan selama seminggu tu kacau title aku sebagai seorang penidur tegar.aku tak leh tidur sebab saket.aku suspek bahagian kiri dari pinggang ke bawah dah bengkak.kaki pon dah kebas.mase tu kat hellious tengah jawap paper.memang seksa die jadi dabel.demam.hasrat nak raya haji di perantauan.terbatal.mr liebchen heret aku balik rumah.dah tak tahan sangat.dah sakit sangat.aku punye level degil merudum.balik malam tu.tido pon jadi tak tentu.siap ade bantal lagi buat lapik belakang badan.pheww.
jadi pagi tadi,tepat pukul 9pagi.aku dah terpacak dekat spital.appointment dengan doctor orthopedic.di temani oleh mak ayah aku.yea.despite of umur wajib kawin nih.aku still pegi hospital sambil di temani mak ayah.memang aku anak solehah kan? =,=
masuk bilik doctor.soalan pertama dari mulut doctor dah buat aku sentap.

" u aktif bersukan ke ? "

aku rase nak buat pencak silat dekat situ serta merta.
aku jawab la.aku ade jugak main bandminton.tapi sekarang dah lame tak main.busy exam.jawapan selamat.padehal aku pemalas.lepas tu aku terang la jugak aku pernah gile 2bulan straight dulu cuti layan treadmill sampai 3jam setiap hari.tapi tu bulan bulan lepas bukan bulan nih.bulan nih aku busy.
doctor suruh pegi xtray.lepas 10minute.result x tray terpampang depan mata.tengok tulang belakang aku macam cun je.tapi tidak dekat disc yang ke 4 dan ke 5.yang paling bawah sekali tu.
huduh kemahin.dah la blur2 je.tak nampak clear macam disc 1 sampai 3.
doctor bagi aku 5minit untuk menghayati xtray tulang belakang aku sendiri.
habes 5minit dia start bukak mulut.dia cakap.aku ade penyakit.lumbar disc prolapsed.itu medical term.tapi kalau ekot nahu budak tesl macam aku.aku panggil slip disc.actually disc 4 dengan 5 tu bukan la slip sangat pon.it just.gel between two disc itu sudah terkeluar dari kedudukan dan himpit nerves aku.tu yang saket sampai boleh menyeringai nampak semua gigi depan .dan nerves yang effect adelah urat saraf kaki.itu dah boleh explained kenapa kaki kebas dan saket.aku punye dahi dah berkerut bile dengar.dan fyi.aku baru early stage.makne nye aku belum la lagi stage yang terus kene bedah ASAP.aku still boleh di selamat kan lagi.alhamdulillah.enak sikit telinga aku dengar.punca penyakit nih? kerap jatuh.sneezing.duduk terlalu lama.postur yang salah.dan yadaaa yada.yada.tak ingat sangat.banyak punce.tapi dalam 5 punca yang ada.4 tu tuju kat aku.memang seriyes kecewa.doctor suggest aku pakai back support.untuk betul kan kedudukan disc yang telah tersasar dari landasan kebenaran.bagi ubat untuk sebulan.dan.kene pegi buat fisio.fisio? loser sungguh rase diri nih dah.
doctor cakap jangan angkat mende berat.mustahil.eiji tu berat kan.walau pon bukan mende.
doctor kata jangan bend badan sangat.mustahil jugak.solat kene rukuk kan? doctor kata if possible jangan duduk lama lama.aku nak study sambil berdiri ke tido agak agak? dan aku dh di beritahu jugak after dah undergo semua treatment seperti diatas.still lagi saket.last opt ialah selamat datang ke operation theater.kalau dah external treatment tarak jalan.kene jugak internal masuk campur.itu buat aku seriyes cuak.sekarang baru aku rase nak hargai tulang belakang.dan obviously dah terlambat kan kan?
mase tengah type entry nih.aku tengah berjinak jinak dengan back support.walau pon rupe die huduh.tapi die dah tolong lenyap kan sikit saket nih.seksa jugak pakai mende nih.tapi plus point dia ialah.dapat rampingkan pinggang.sebab dia macam korset :)
dan dah dua kali makan ubat.still saket tak berapa nak pergi main jauh jauh.memang horror la macam nih punye gaya.tapi aku bagi lagi peluang dekat ubat nak ramah mesra dengan system badan aku.tolong la berkesan.tak mau pegi OT.
dan malas nak pikir banyak banyak sebab aku tengah exam sekarang nih.nak jatuh kan self esteem sendiri pon bukan hal bagus kan.jadi anggap je aku dapat peluang nak hapuskan dosa dosa dari penyakit nih.after habes exam ade fisio.aku harap ade abang fisio hensem dan kakak fisio baik hati.dan aku harap sesi fisio tu menyeronokkan.bukan yang macam selama nih aku bayangkan.ouh yea.tolong doakan aku cepat sembuh yea.mohon doa korang lagi sekali.boleh kan? :)





hadiah dari hospital.nak tau ape dalam nih?
mestilah ubat ubat untuk sebulan.dan...


back support kawan karib baru saya.
nude color. ade besi besi.3batang.










p/s: mase doctor tengah sibuk bincangkan mengenai penyakit aku.aku sempat text mr liebchen.
aku text name penyakit je.tapi dengan ilmu engineering beliau.beliau dah tau dah itu bukan penyakit yang remeh.reply message aku dengan
ASTAGHFIRULLAHALADZIM !!!!
okeyh.aku rase buah hati aku tengah buat aku punye level chill merudum. =,=

4 comments:

- GC - said...

pakai je la weh menatang back support tu, mujur tak kritikal lg.jgn dok angkat benda berat2. baca buku sambil tidoq pun takpa aih.

Hairil Rizal said...

Hadoi...masalah gak problem tu. Seriyes tk bleh angkat benda berat berat.

Belakang tu mmg kena jaga. Nak guna lama tuuuu.....nak dukung anak nnti..eh?

Days said...

gc: baikk.mmg tidoq je aku xpkai skang nih.kalo x selalu tu la bff setia hee.

Days said...

warlord: mmg problem sket mende nih ehehe.tu la nak pregnant pon kne amek kite jgk.tulang belakang perlu kuat nak tampung baby dlm perut