Friday, November 25, 2011

TAZKIRAH HARI JUMAAT SAYA KEPADA KAKAK YANG BERKENAAN

aku ade satu perangai pelik.aku tak suke dan malas nak angkat call from unknown number.adik aku selalu cakap perangai aku nih perangai bajet diva.tapi aku kesah pulak.since telipon tu aku yang punye.bill telepon ayah aku yang bayar.jadi aku ade la jugak hak nak refused angkat call dari orang yang tidak di kenali same sekali.memang ngade perangai nih.tapi kadang kadang unknown number nih call mase aku tengah tidur lena bermimpikan brad pitt.harapan la aku nak angkat.aku tekan silent mode lagi ade.dan for me.aku rase kalau orang tu betul betul ade mende penting nk bagi tau.dieorang boleh message kan kan?
sampai la semalam.dalam kereta phone aku berbunyi lagu angry bird.number unknown lagi.
dan kinah pakse aku angkat call tu.dengan di sulami keluh kesah
" sudah sudah la bajet diva tu ayong ! "
okeyh fine.aku angkat.call dari skynet.dieorang cakap ade parcel untuk aku.dan dieorang suruh aku pegi opis dieorang untuk amek parcel tu.aku jadi blurr.amek parcel? skynet?blurr.
ape mende nih ? kakak kerani tu dengan kereknye kate dieorang tak jumpe jalan nak pegi rumah aku then sebab tu aku kene pegi sendiri.office dieorang tutup pukul 6.so aku boleh datang before 6.
aku dabel blurr.lepas minah tu letak phone pon blurr aku masih lagi bersisa.
pelik la kan.nak suruh orang datang opis.tapi alamat pon tak bagi.ke nak aku join pertandingan treasure hunt nih?
satu lagi hal.apesal aku kene pegi amek pulak parcel tu sendiri.bukan sky net tu syarikat anta barang ke.apesal aku pulak yang kene pegi amek? okeyh.aku decide nak biarkan je hal tu dulu since aku ade programme lagi best dengan kinah untuk hari semalam.dan kiteorang berdua sampai rumah pon dah malam.bile mase pulak nak ber tresure hunt pegi opis sky net tu.
pagi tadi aku bangun tido.aku terpikir.aku dah bayar semua kos penghantaran untuk parcel aku tu.kenapa aku pulak di arah pegi amek sendiri parcel tu?
sekarang nih kalau aku pergi amek sendiri barang aku tu.boleh takde masalah.tapi ape cerita dengan duit kos penghantaran yang aku dah bayar tu?
ok tak boleh jadi nih.aku memang tak suke hidup dalam di lemaaaa yang lama.aku call opis skynet tu pulak.
kakak semalam tu jugak yang angkat.
first aku tanye.kenapa yea aku kene amek parcel aku sendiri.
alasan beliau? budak delivery dieorang tak jumpe jalan pegi rumah aku.jalan pegi rumah aku comlicated katenye.ok hangin satu badan aku nih.dah la jawab nak kerek je.takde tanda peramah langsung.padehal aku dah lembut lidah dari gigi.lagi la membantu nak naikkan emosi aku.
sekarang nih kau nak cakap aku duduk ceruk banat ke hape benarnye? kenapa ramai je yang boleh datang rumah aku tibe time kau tak jumpe jalan pulak?
hutan simpan negara ke tempat aku nih? alasan tu kalau nak kasik kukuh la sikit
budak delivery kamu tu tak reti bace signboard ke? kalau tak reti tak payah la jadi budak delivery.keje jadi boss la senang sikit.tak payah nak kene bace signboard selalu.
satu lagi.syarikat punye faymes serata malaya.tapi tak GPS pon takde.aku nih budak belaja lagi.ade jugak gps.cikai cikai gps aku tu.akhirnye jumpe jugak jalan kebenaran dekat putrajaya tau tak.bagi yang tak tau.putrajaya signboard die putar alam semesta sikit.jadi memang macam hidup dalam maze.tapi gps cikai aku nih survived je.nih kan pulak syarikat gah macam company kome nih semua.tak kan gps pon takde.hishh.
lepas tu kalau dah agak agak sesat tu tak reti ke call reference number yang di beri.tak pon tinggalkan message ke ape ke.nih tak.satu usaha pon takde.kecuali usaha call aku tu pon baru semalam dan arah kan aku pegi opis dieorang collect parcel aku .tanpa bagi alamat opis tu sendiri.
bile aku cakap aku boleh datang amek.tapi aku nak balik duit kos penghantaran yang aku dah bayar tu since opis tu bukan la pusat zakat yang aku nak zakat kan je duit kos penghantaran tu
tau pulak terkejut beruk.cakap takde dalam polisi la ape la.tapi aku tanye balik.ade ke dalam polisi syarikat penghantaran nih yang customer kene amek barang die sendiri?
diam sampai 5minit.jawab la.pegi tengok kat polisi kau tu aku tunggu takde hal.
senang cerita.kerja tu.biar la ikhlas.biar la bersungguh.jangan la keje pikir nak mengelat je.dah tugas kau hantar barang.pegi hantar.jangan nak tukar atau ubah mende tu.jangan la kau tunjuk sangat sifat pemalas turun temurun tu.pelis la.kan dah jumpe dengan customer garang kalah cikgu displin macam aku nih.tak memasal gagap.aku bukan marah takde point.
dah la kau yang ntah sape sape.selambe datang arah arahkan aku.buat kan keje kau.lepas tu dengan kereknye nafikan hak aku.nih kalau aku telefon mengadu dekat hak penguna nih.tak memasal lagi sekali.malas sangat kerja jangan keje.berenti.berkat ke tak ntah duit gaji tu kalau kau asyik buat keje dengan perangai pemalas macam nih.
dan aku malas nak dengar kakak skynet tu tergagap lagi jawap semua soalan aku.
aku suruh jugak dieorang hantar parcel tu esok.
nih ade jugak alasan sambil sambil gagap tu.

"kiteorang kerja sampai pukul 1 je cik."

ade aku kesah? mende yang aku tunggu selama 2bulan tu.kau ade pikir tak? aku diam je kan?
takde nye aku nak call hari hari tanye pasal barang aku.tak meroyan pon dok marah marah syarikat kau hantar barang yang dah jelas terang lagi nyata terlewat dari tarikh sebenar.
tapi bile dah ade.boleh pulak arahkan aku.dan bagi macam macam alasan.haa memang aku pitam nak dengar.angin ahmar aku berurusan dengan orang macam nih.
keje kalau asyik bagi alasan.memang tak jalan nye keje tu.jadi stop la bagi alasan.kalau nak bagi.tolong carik alasan yang munasabah untuk otak aku nak cernakan.kalau tak.hadap la tazkirah jumaat aku tu tadi.amcam? harap insaf.










p/s: aku selalu jumpe manusia yang duduk di front counter.yang keje berurusan dengan orang ramai dan orang ramai tu customer.buat muke kerek.suara meninggi.dan senyum hilang terus dari muke.pelik la.bukan sepatutnye orang macam nih ke yang perlu extra friendly dan buat orang rase welcoming dan happy?

9 comments:

Anonymous said...

maybe rumah u btol2 dlm hutan kot. sbb tu la org tu gune GPS pn x jumpe.hehe jgn marah kak. gurau2 je.. nnt cepat tue. ;)

Days said...

if rumah i dekat hutan simpan negara pon.still dlm malaysia.kenapa org lain boleh jumpe.die je xleh jumpe? previously buat kenduri.ramai je guests bleh menjelma.ke gps die kene rasuk hantu hutan simpan? marah? xlah.kakak? hormat sungguh :)
tua? at my age.i'm not aging yet ;p

Anonymous said...

Mungkin jgkla gps die kena rasuk hantu. Tu yang xjumpa. hehehehe. Ala biasalah kalau kenduri mmg org dtg. lagi2 kalau duduk satu tmpt. kan.... org hntr2 brg ni kalau hutan simpan die tak familiar. kena mintak org asli tunjuk jalan. hehehehe....

Anonymous said...

Akak tak bls lagi sy tanya dkt mjls ?ng akak tuu

Days said...

err don't get it.ape soalan nye lagi skali?

Days said...

anon: but kenduri bertunang.bkn libat org satu kampung je.sebab nye tunang i from batu pahat.n on d way to my house.there's no perkampungan org asli nearby.so mcm mane nak tanye jalan ye x? btw.tau sgt perangai org hanta barang nih.kamu keje sky net jgk ke? bgus la kalau mcm tu.ingt keje jgn malas yea :)

syakinah saffarudin said...

alaaa kenape ko allow budak anon yg first tue.. ko x tau ke dy tue keje sbg receptionist je haissh

yg anon dua tue plak, saket mental! urgh gelik r

iffat said...

camne org nak senyum..yg dtg pun muka ketat nak kena longgarkan pakai spanar dulu..haha..salam maal hijrah..semoga penghijrahan anda berjaya.

Days said...

iffat: hishh xhabes2 tuduh ckp muke ketat.penat senyum dh nih haihh.salam maal hijrah jugak