Wednesday, November 2, 2011

PEPERIKSAAN BERMUSIM

esok adelah first day exam.mohon doa kalian.untuk aku dapat jawap soalan yang terpampang depan mata dengan ilmu yang selama nih aku usahakan.doakan aku di kurniakan tenang.
sedikit trivia tentang peperiksaan.
aku pernah jadi satu satunya manusia dalam beratus calon pmr yang failed trial subject sciene dekat sekolah satu mase dulu.sebab? aku bodoh chapter pembiakan.sampai sekarang.aku failed nak bezakan antara ovum dan ovari.bahagian lain tu jangan di tanye.confirm jawapan die mengecewakan.bayangkan.orang lain.boleh je dapat paling koman D.aku sampai failed.tak ke looser tu? dan memang.aku akhirnye end up dengan sign report card sendiri setelah ayah aku give up dengan result aku tu.ayah aku pernah marah aku sampai aku meraung on d spot sebab cikgu kelas aku tanye ayah aku.result aku buruk sebab aku ade masalah keluarga ke?ayah ngan mak aku ade masalah rumah tangga ke? seriyes demm.
padehal aku duduk hostel dan mak bapak aku bahagia je.bingai la cikgu aku tu.tak logic langsung tuduhan dia .tak siasat tak ape.terus tanye dekat ayah aku.malu la ayah aku.dan hasil dari malu tu.aku kene marah sepanjang perjalanan balik rumah.tensi woo.sebaik tak kene back hand terus.dan hasil nye.pmr aku tak berapa nak membanggakan.main banyak, tidur gigih, belaja minimal.mane nak dapat 8A?
terus kene tukar sekolah.padan muke aku.

tapi untuk manusia yang pernah jatuh.aku boleh berdiri dengan tenang dan senyum bile aku ingatkan balik tentang fasa kejatuhan aku. aku banyak kali jatuh secara lahiriah dan batiniah dalam hidup.jatuh kerusi semua tu hobi aku.jatuh duduk dalam hal hal belaja nih pon ade jugak.hidup kan.mane pernah selalu duduk dekat puncak eiffel tower.mesti sekali sekala end up dekat tepi jalan.dan aku harap esok.sesi peperiksaan terakhir dalam hidup aku bergelar pelajar.aku harap aku boleh perform.aku bukan mintak banyak pon.tak payah nak excellent sangat.cukup result aku tak jatuh.cukup senyum manes dekat muke mak ayah aku tak lupus.
hilang derita dunia belaja hilang seksa bermata panda bile tengok mak aku senyum simpul tengok result exam aku.dan untuk ayah aku.ayong tak kan buat kesalahan yang sama sebanyak dua kali.once jadi failure.tak kan sampai mati gagal :)








p/s: lepas habes belaja boleh kawin kan? tu kite namekan external motivation.ok.gatal.bye.

2 comments:

Hairil Rizal said...

Jatuh-bangun mmg fasa biasa dlm hidup. Smpai bila bila pun selagi bernyawa.

Yang penting ialah fasa bangun dari kejatuhan tu sbb ada yg tak bangun bangun pun dari kejatuhan.

Days said...

warlord: betul tu warlords.well said.ade org yg gagah utk bangun lepas jatuh yg saket.tp ade jugak yg xbangun langsung.heheh