Friday, August 24, 2012

SYAWAL 2012

Selamat Hari Raya peeps!

Syawal Ke 4 aku dah kene kerja balik.cuti raya aku amek satu hari je.tahan hati dari ambik cuti raya berlama lama sebab cuti banyak nak kene gune untuk perkara chapter tiga.
syawal kali nih.syawal penghabisan menyandang title anak dara.syawal last beraya suke hati dekat rumah kampung halaman sendiri.lepas nih dah ade 2 kampung 2 family.mcm mane nak setel tu nanti aku tak nak pikir lagi.hal future tense pulak.buat sempit otak aku je kalau pikir.
syawal kali nih dah boleh bagi adik adik duit raya.dah boleh kasik anak anak sedara duit raya.
dan tak penah terima duit raya.status single belom kawin gagal memperdayakan pihak pihak warga tua di kampung untuk kasik aku duit raya.makin kene mintak lagi ade.naseb.
syawal taun nih kemas rumah sekali satu pakej kemas bilik.mak dah makin saket hati dan saket mata bile tengok kondisi bilik tidur aku.yang name glamer dia feberet lair tu.
tempat aku membute layan mata dengan kucing eiji.mak cukup tak berkenan.
siap nyaring lagi suara mak kasik pertanyaan kontroversi dekat tepi telinga aku
MACAM NIH KE BILIK PENGANTIN? =,="
lebih dari satu oktaf raising tone yg mak gunekan.


aku tak paham ape yang kurang nye kondisi bilik aku tu.ok fine.tombol pintu rosak.tu bukan salah aku kot.anak anak sedara yg buat pe.
aircond pon rosak.sekali lagi bukan salah aku.salah aircond tu.aku jarang bukak aircond.sekali nak bukak bleh pulak rosak.merajuk kot tu? ntah la
katil? mak aku asik tanye.boleh ke nak tido berdua atas katil nih.cisss tersipu sipu aku sekejap kat situ.jangan la tanye soalan pesen macam tu mak.kasik minor heart attack je
of coz kalau ekot sifat tido rebellious aku nih katil tu tak leh tido berdua.bantal aku je dah separuh katil tu.belum aku lagi.nih style tido aku macam nak masuk olimpik acara renang lagi memang tak sesuai la katil tu untuk tidur berdua.walau pon katil tu katil queen.
haa dengan eiji lagi yg suke menyempit dekat hujung kaki katil nak tido sesame.mane nak sumbat mr liebchen ye tak? confirm tak muat la cerita dia.
mak suggest beli katil baru.katil lama tu pon belum sampai 3tahun lagi wujud kat bilik aku tu
tak payah membazir sangat.mr liebchen tu bukan anak raja pon.dan beliau tu sekenal aku dgn beliau memang kuat membuta jugak mcm aku.jadi untuk golongan manusia suke tidur macam kiteorang nih.asal jumpe bantal dengan tilam.confirm lena pune.tak kisah la esok tu end up bawah katil ke ape.janji tido !
almari? ade kene cat sikit sikit.kire ala ala polka dot gitu almari aku.tu la dulu mase cat bilik tu
punye la mr liebchen nasihat kat telinga
aku.keje tu berhati hati.jangan sampai kene perabot dekat bilik.ouh aku pulak reti sebut je berhati hati tu.buat nye idak le teman tahu
libas berus cat tonyoh berus cat macam pro je.sekali bile habes cat tengok keadaan sekeliling dah ade polka dot dekat almari la.dekat meja solek la.dekat pintu la.bingkai tingkap pon kene same.
terus tak berani mengadu dekat mr liebchen.buat kene bebel je nanti.baik toksah.
ouh dan lembari aku memang tak kan muat untuk baju mr liebchen.baju aku je dh macam nak runtuh almari tu.nak beli baru? tak payah.nak sumbat mane je?baju mr liebchen boleh je letak lagi.tapi aku kene rajin melipat dan buat clearance untuk almari tu untuk kali ke 6 kot.baru boleh ngam ngam je barang kiteorang berdua.
yang lain lain kekurangan aku rase minor sgt untuk di ketengah kan dalam belog nih.
setakat dinding ade frame gambar lukisan nilai estetik tinggi tapi mak aku rase lukisan tu lukisan tak semenggah aku rase tu bukan issue global ko
t.bole lagi nak handle.seperti turunkan frame tu dulu untuk sementara waktu.lepas dh kawin nanti.gantungkan balik.fair and square kan?

bilik pengantin tu bukan untuk aku pon aku suspek.lebih kepada untuk tontonan makcik2 yg dtg rumah lepas tu ayat pertama keluar dari mulut ialah " mane satu bilik pengantin? "

berharap tangan aku saat dengar soklan tu tak automatic tunjuk ke bilik air.mau kene lempang sedass dengan mak aku nanti.nahas je. bilik aku
yang aku selesa takde bedsheet fancy fancy.takde langsir complicated.bilik aku ade lan
gsir jahit lurus je kat atas dia.bedsheet pulak ade unsur unsur riang seperti candy choclate cup cake dan lolypop.
mane ade glitter2 nih semua tak layan kot.tap tu lah kahwin ni bukan issue marhain.
issue besar dalam famili.mak aku tu.sampai hari nih asik la semua nye tak cukup lagi.bagi aku dah cukup dh door gift tp mak aku tetap cakap tak cukup jugak.alahaiii
bagi aku issue nak kawin nih biar la yang simple je.tapi mak ayah aku tak bleh la sempoi2 je.kawan kawan dieorang ramai.kalau ekot kawan kawan aku.majlis kat masjid pon dah setel.yang penting ade makanan !


eh dah la aku borak pasal kawin.aku nak tayang gambar raya sebenarnye
raya yang sederhana.sibuk sangat hal kawin.kasut raya pon takde.
baju raya pinjam baju mak.sebab kain yang mak aku kasik suruh buat baju raya tak pernah sampai ke tangan tailor.sebab aku terlupe nak ha
nta.bijak kan? nyaris ade baju mak aku.kalau tak aku sorang je manusia lari tema untuk syawal taun nih
ouh yea ade tambahan dalam jumlah adik beradik untuk tahun nih.
dua sahabat dari korea selatan datan
g beraya dekat rumah.nak feeling2 raya katenye.
terus gembira mak aku anak dia lebih
dari 3 orang
tapi dalam gembira gembira tu terlupa jugak nak kurangkan pedas dalam rendang.
naseb baik takde kejadian orang korea saket perut di pagi raya.
penat dah aku membebel meh jamu mata tengok gambar yang ade yea?







family portrait
oleh kerana aku dah pinjam baju raya mak
mak terpakse pakai jubah
naseb ade jubah hijau

jugak
aku berazam nk belikan adik lelaki aku tu songkok baru la
ade ke pakai kopiah sup bunjut tu jugak time raya



outdoor
kasut raya takde?takpe
meh kita sarung selipar

yang pakai kebaya hitam nih name die anisah
tu nama melayu dia
nama korea dia ko jangan tanya aku
mengeja aku nak menyebut nama dia nih
yang hujung sekali mr lim.
orang korea jugak
aku penah kenal kan dia dengan mr liebchen
maka tergagal la rancangan aku nak pura pura single
tapi aku dah pesan dekat mr lim nih
kalau nanti mase hari sanding
mr liebchen penat ke ape ke.
dia boleh jadi penganti kejap kan
untuk tujuan bergambar
dia angguk je cakap boleh
aku punye muke terus naik seri.
kpop ok kpop baru remaja

ouh yea kedua2 warga korea selatan nih fluent yea berbahasa melayu
jadi kalau nak kasik ejekan ke perlian ke gurauan ke jangan dalam bahasa melayu
dieorang boleh paham
gune bahasa minang ke jawa ke tak pe.
di jamin tak paham




Last but not least
kad untuk majlis chapter 3
kalau ade yang nak kad sile carik aku di fesbuk
or twitter
kalau boleh nampak kad nih
tau map tu kat mane.
sile la datang ramai ramai
time nikah tu je boleh nampak perangai aku sopan santun dari biase




kad aku simple je.janji ekot tema
janji ade polka dot
lepas majlis aku tak rase org nak frame kan kad kawin nih
jadi biarlah sesimple yang mungkin
janji ade.kalau takde nanti susah jugak kan?









p/s: aku tengah nervous sebenarnye

2 comments:

- GC - said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Days said...

gc: ok sedang elok sat g aku delete ;p