Monday, July 12, 2010

KENDURI KENDURI KENDURI

sabtu hari tu berlangsung la kenduri kesyukuran untuk teratak baru lepas renovate kami sekeluarga.penat lepas kenduri style memasak sambil beramah mesra dengan penduduk kampung nih memang seksa.saket badan yang aku tanggung akibat kenduri tu.still tak dapat nak ilang lagi.seriyes badan saket macam kene penerajang 15belas kali.siap dengan effect tangan seliuh dan tulang belakang susah nak bagi lurus.

kenduri kesyukuran tu berjalan lancar.tetamu yang datang ramai dia jangan cerita.abes semua yang datang bagi soalan misteri nusantara. " eh nih bukan kenduri tunang ko eh "

walhal bukan ke mak ayah aku dah buat statement crystal clear mase datang mengajak ari tu.kenduri kesyukuran.kenduri kesyukuran la.hishhh..aku dress up pakai baju kurung japanese cotton pinjam dari aunah je ari tu.mane datang kenduri tunang kalo aku pakai selebet macam tu.mane nak letak air muka sendri kalo betunang pon still nak buat style rebel tak kene gaya lagi.samseng.samseng jugak.style dan penampilan diri kene amek kire sama..tak leh la nak buat-buat lupe...

subject paling faymes mase kenduri ari tu adelah mr liebchen.kezen-kezen aku sume excited nak jumpe dia.ade yang dah ready dari pukul 9pagi lagi semata nak jumpa beliau.walhal beliau bukan la shahir yang jadi ikon belia tu. ini adelah salah satu padah.bila aku dah sorokkan mr liebchen dari pengetahuan keluarga selama 6taun.kenal nama tu dah biasa la kan.mak aku dah paham sangat dah pasal tu.sebab kalau tido mesti meracau nama beliau punya.sedangkan moment dalam mimpi mase tu tengah dating dengan messi.ape cer?

hishh..

mr liebchen datang pukul 11 lebey.sedang elok la orang nak baca-baca doa.ayah aku suruh dia pegi join sekali team baca-baca doa kat hall rumah.aku cuak tak tentu arah.mane tau lepas nih imam tu nak suruh mr liebchen conduct semayang jemaah ke.aiseyh.aku cemas dah tibe-tibe..tapi bila aku pandang muka beliau sambil anta signal cemas beliau hanya senyum simpul sambil balas dan.bagi signal telepati yang saketkan hati..

" rilex sayang..i can do it.bukan mcam kamu.time spm agama orang A la.

agama.kamu je dapat 4B.."

haram jadah..! penat aku je cemas kan dia..! eleh .macam malaikat nak tanya je pasal spm yang kecik tu.demm..saje nak riak.

lepas baca doa.lepas amin kan doa.lepas aku sibuk risaukan mamat belagak tak kene gaya.lepas kene perli dan usik mengusik dengan sepupu.tibalah saat yang di nanti.saat melantak.aku seriyes lapo.tapi bile mak aku cakap yang aku tuan rumah.tak leh nak jadi orang pertama pegi makan.aku terus down.tengok mr liebchen lalu lalang depan aku sambil bawak pinggan dengan muke kerek.lagi aku down.nak mintak suap macam tak kene layan je.kang orang ingat aku tengah praktis untuk makan beradap.tak sopan pulak,

terus aku buat-buat sibuk dukung anak sedara berat lebih 5 kilo.dalam hati merintih.dah la perut pedih.tangan seliuh.dukung budak berat ..sebak dia tak leh cerite.sambil tu buat-buat layan tetamu yang datang.ntah pakai signal ape.semua pakat nak buat kesimpulan yang kenduri tu ..kenduri tunang aku.jenuh jugak aku mintak makcik-makcik tu semua bersabar.pelik...aku yang nak bertunang makcik tu pulak excited semacam.

lepas tetamu dah surut.aku try carik mr liebchen.mane leh lepas makan terus dia nak balik.perut buncit tu elok sangat ke nak di tayang kat masyarakat time nikah nanti? jangan harap aku nak kasik.image aku mane nak campak kalo die boroi tak kene gaya? terus mata aku melilau carik dia.tapi bila nampak dia tengah lipat seluar jeans paras bawah lutut sambil tayang bulu roma kat kaki yang tak berapa nak sexy.terus aku senyum simpul.bagus..tak payah aku suruh dah terel buat sendri.mr liebchen terus beralih dari bangku tetamu ke bangku pembasuh pinggan di dapo.aku? hanya supervise dari jauh.sambil pegang kertas pemarkahan.

dalam hati aku rase nak meraung sambil terharu tapi aku simpan jauh-jauh.pandai aku pilih calon menantu untuk mak ayah aku.dari basuh pinggan pegi ke kemas-kemas peralatan masak.angkat-angkat kuali besar.bukak-bukak khemah.susun-susun kerusi.sapu-sapu lantai.

hishhh....kagum aku.tapi perasaan tu aku simpan untuk diri sendri.bila kezen aku puji..

"pandai mike buat kerja..."

aku jawab dengan muke humble tapi nada seriyes...

" die orang kampung.kalo tak pandai buat keje memang nak kene baling masuk dalam sungai la.."

hah macam tu konsep yang kene ketengahkan.sayang buah ati jangan tunjuk sangat.image rebel kene jaga sama.

p/s: mr liebchen jadi tetamu yang balik paling last untuk hari tu.pukul 6 petang.time hujan renyai-renyai.

p/s: mak aku dah tersasul bahasakan diri dia sendri "MAK" dekat mr liebchen.parah aku nak handle mende macam nih.jangan pakse aku kawen ujung taun nih dah la.mane sempat nak carik barang nikah kawen dan persiapkan dri..bulan 7 dah nih weyh..

p/s: kezen dan makcik-makcik aku bagi full marks kat mr liebchen.mak aku memang tak payah cakap.dah lama jatuh suka kat mr liebchen.ayah aku? suke tapi tak mau cerita.depan mr liebchen muka dia tegas macam mac gyver.tapi bile mr liebchen dah balik.tau pulak dia bukak cerite pasal nak pegi batu pahat ekot jalan mana.reti pulak dia explain kat pakcik aku mr liebchen keje ape.tinggal kat mane.aiseyh...aku pikir ayah aku pon tengah amalakan ilmu sayang menantu jangan tunjuk,nanti tak rebel dah.aku rase la..

p/s: kenduri lepas nih jangan harap aku nak sokong usul mak aku yang nak masak memasak tu..CATERING je lepas nih.nak terseliuh pinggang aku ..still nak masak-masak lagi?

jangan harap!

p/s: lepas nikah esok luse mr liebchen tak kekal kan momentum kerajinan dia.memang aku mogok lapa.tengok lahh...

10 comments:

Hairil Rizal said...

Hehe.. sungguh nostalgis. Teringat masa I pegi nyebuk kat kenduri aweks 11 thn lps. Skrg dah jadi isteri!

Days said...

warlord: hehehe gud la..mesti org jadi mcm kamu nanti heee

reen_sofee said...

hahahahha
lawak laa weh!
weh kawen laa cepat!
aku lak eksaited ntok ko!
hahahah

~ aaWa ~ said...

"agama dpt A"....hahahahaha.. ^.^

jage2 image rebel..jgn hlng keoriginaliti ko yer!haha..rebel rebel!

Days said...

reen: babe..sabar..gua pon nak xcited same la hehehe...sabar weyh gua muda lagi heee

Days said...

maawa: image rebel tak kan ilang hehehe..cikgu rebel tu identiti aku tu heee sambil rebel leh gossip ngn ko huhuhu windu nak jmpe kau mane ko ilang..asyik la din ngn J jer aku jmpe

~::Iffat @ Wonderfatts::~ said...

rebel kuat nangis..wahahah...rebel kejadah..

Days said...

iffat: jgn bagi tau orang la kalo dh tau..hishhh pecah rahsie tol die nih

~::Iffat @ Wonderfatts::~ said...

bukan org bagitau...dalam citer tu kan ada terselit..org komen entry..bukan komen anda..hahaha..laka laka eh eh.

Days said...

iffat: eleh.same je la tu.entri tu org yg buat yea.laka lakal tu seriyes rase nak lmpang par tau x hehe tp kelaka lak hehe