Monday, October 15, 2012

STUPIDITY EQUAL TO FOOLISHNESS


"You can never be overdressed or overeducated.”

aku tak paham seriyes
first time aku dengar cerita nih
perkataan pertama keluar dekat mulut aku
BODOH.
seriyes.
tak masuk otak
ok meh sini aku cerita sikit ape je cerita 
yang aku dengar lepas tu senang mulut aku utter perkataan B tu
korang penah kenal mane mane manusia suke CAKAP BESAR
suke menunjuk.suke brag pasal mende kecik walau pon hal hal dalam baju?
penah?
lepas tu daya saing tinggi sikit jenis orang macam nih
24jam nak menang.padehal takde sape pon buat pertandingan
fine.kali nih.die pukul canang buat lagi satu pertandingan
PERTANDINGAN HANTA ANAK MASUK TADIKA PALING MAHAL
gosh !
trauma aku nak jadi parent 2saat bile pertandingan pesen mcm nih pon wujud
der.frankly speaking.kau tengah pukul canang pasal tadika kot.
dulu zaman aku.ade sorang member aku nih sampai sudah tak pegi tadika
lejen je terus masuk darjah 1
pandai pulak tu,asyik dapat nombor 1 je dalam kelas
aku yang tadika 2taun berturut-turut nih pon asyik la dapat nombor hujung hujung
see.tadika je pon.ape besar sangat kes nye

manusia sorang nih pukul canang cerita sana sini yang die hanta ANAK dia masuk tadika dengan yuran tahunan 8RIBU hengget.

mengucap kejap aku bile dengar hal mcm nih pon nak jadi issue
eh kau hanta anak kau tu pakai duit kau kan
tak pakai duit orang lain.betul?
so simpan la sendiri cerita cerita pasal duit kau yang banyak tu untuk diri sendiri je
tak payah canang satu dunia
ingat orang impress ke hape nih?
aku rase kesian ok
8RIBU kau bole simpan buat tabungan mase depan kot
kau bole beli macam macam 
tapi ok la.dh jadi mak ayah kan.sacrified la sikit ye dak
8ribu demi pendidikan ape la sangat
fineee 
bole buat mcm tu.tapi buat la mase budak tu dah kenal dunia sikit
dah besar dah pandai bercakap dengan lancar.
at least tunggu la budak tu  dh masuk sekolah rendah
time tu nak masuk kan internatioal school pon takde masalah
now,awal lagi kot
simpan la duit tu.nanti esok lusa nak gune jugak untuk pendidikan
memang mende real pendidikan sekarang nih mahal
sangat mahal
tapi macam beli barang barang branded jugak la
tak semestinye beli beg LV ribu riban tu.beg tu akan tetap kekal cantik tak koyak sampai sudah
kadang kadang dtg naseb tak baik koyak jugak beg tu kan?
so please la.
aku dari salah satu dari cabang pendidikan jugak.
aku tau pendidikan untuk dunia hari nih memang mahal gile
aku penah belaja dekat dua2 jenisan IPT dekat malaysia nih
IPTA dah rase
IPTS pon dh rase
aku tau byk beza
tapi takde pulak aku rase IPTA xbest sebab fee murah
IPTS best sebab fee mahal
still mende yg name dia KUALITI ni di bawah kategori subjective
kau tak bleh cakap yg kau hanta anak kau dekat tadika paling bagus dalam malaya
anak kau akan jadi pandai sampai dia habes spm esok lusa
kau bole ke kasik jaminan.letak 8ribu sekarang untuk pendidikan asas.
paling asas.paling bawah dalam hiraki pendidikan.
anak kau di jamin bole jadi saintis tak pon doctor bile dah besar nanti?
come on.jgn nak show off tak tentu hala sangat
kau ade duit lebih.kau nak kasik d best dekat anak kau
go on.buat.aku tak larang.aku malas nak jatuh hukum
tapi peliss.jangan sampai canang hal tu dekat tepi telinga orang
lepas dengar.terus suara tu sampai otak untuk proses cerna
kalau otak aku ignorekan pon hati aku mesti protes
nih hal pendidikan.
kalau hal saham juta juta mungkin aku usaha untuk jadi ignorance
pendidikan nih.bukan hal satu dua hari
aku penah nampak budak pandai tak dapat belaja
sebab takde duit RM 100 je pon untuk bayar yuran
aku penah nampak budak kaya gagal sekolah jadi kutu
susah kan mak ayah
sebab DUIT jugak
jadi tolong.mohon sangat
jangan campur aduk kan hal HARTA DUIT PANGKAT
dengan pendidikan.
pendidikan equal to mase depan.
kau mungkit dh mereput dalam tanah lagi 30 taun
jadi jangan berani2 kacau kucar kacirkan mase depan golongan muda sekarang
dengan ideology kau tentang pendidikan dan duit
kau nak rase kaya rase megah
rase la sorang sorang
jgn pukul canang.
jgn dabik dada
org tak kagum
org tengok sambil lempar senyum geleng kepala
KESIAN !





p/s : kau bangga kau kaya.tapi jgn pandang org org lain macam miskin hina sangat boleh?

2 comments:

- G C - said...

hahahaha. nanti dah ada anak, org akan berlumba2 tanya, haa, anak kau dah boleh apa, anak kau result macam mana, anak aku mcm ni, bla bla bla.. bosannnn...

aku sampai 1 tahap malas nk layan..

Days said...

gc: eh xpyh layan aku tgk emran tu hansem sungguh dh tu.kalo asik dgr ckp org mmg xmaju jaya hidup