Monday, November 2, 2009

SAYA MAHU JADI SAINTIS

dulu masa time sekolah rendah,setiap hujung tahun cikgu mesti suruh isi satu form yang kene bubuh semua details pasal diri kita kat citu.Mende yang paling aku tak suke bila suruh letak pasal hobby dan cita-cita.Umur 9 tahun,apelah yang aku tahu sangat.Nak je aku letak BERANGAN sebagai salah satu hobby sebab dah banyak cekadak sangat mintak sampai 3, walhal aku nak carik satu hobby pon susah.Mungkin time tu tak mummaiz lagi,jadi semua hobby aku tak konsisten.Lagi satu pasal cita-cita.Mana la budak kecik macam aku nih paham sangat ape nak jadi bila dah besar.Seingat aku time tu aku tak pernah nak membesar.Aku tak ready nak kene pegi keje dan beli kereta serta umah besar lagi time tu macam yang aku selalu tengok orang -orang besar buat dalam cerekarama kat dalam tibi tu.Yang aku tahu aku suke lagi main panjat pokok mangga dan habiskan masa selama beberapa jam kat atas pokok daripada kene beli kereta dan rumah besar.Tapi oleh kerana cikgu aku garang masa tu aku dengan pasrah telah mengisi semua butiran itu berlandaskan sistem imiginasi aku semata-mata.Pernah kat column cita-cita tu aku letak nak jadi penyiasat muda,sebab aku terpengaruh dengan cerita enid blyton .Lepas tu ade sekali aku letak aku nak jadi saintis walhal aku tahu sebut je saintis tu,subject sciene pon aku belum belaja lagi,darjah tiga mana ade subject sciene.Lepas tu kalau dah buntu sangat aku akan start menibai dan merapu menulis cita-cita berdasarkan persekitaran.Seperti contoh aku ade kawan. Ayah kawan aku keje polis,doktor,bomba dan kerani,pekerjaan ayah kawan aku tu la yang aku akan tuliskan dalam column cita-cita aku tu tanpa ade niat pun nak tahu akan pekerjaan itu dengan lebih lanjut lagi.Janji 3column cita-cita tu dah penuh.Pernah gak aku tibai nak jadi CIKGU.nak jadi cikgu nih sebab aku suke tengok cikgu aku makan lauk sedap kat kantin sekolah walhal lauk murid ari-ari mende yang sama.Mana la aku tahu nak jadi cikgu kene belajar sampai 4tahun paling koman.Tapi satu je cite-cite yang aku tak pernah pon terlintas nak tulis time tu..aku tak pernah tulis nak jadi ARTIS.walaupon semua orang tahu aku mase kecik agak fanatik dekat ELLA dan AISYAH.Mungkin gerak hati budak kecik belum mummaiz aku dapat rasakan yang jadi artis nih lecey,mane nak kene gossip lagi,mane nak ade sugar daddy lagi,mane nak kene sign autograph lagi,mane nak kene fitnah la,kene peluk la dan lain-lain lagi.cukup lecey bagi aku.

Sekarang nih bila fikir-fikir balik aku nak sangat jadi saintis.......................!
kenapa la aku tak jadi saintis.Kalau jadi saintis boleh gak cipta alat pengesan dan letak kat semua barang-barang aku termasuk la pakaian tak kisah la pakaian yang di luar mahupun yang di dalam.Takde la aku lupe mane pegi barang-barang aku semua main ghaib macam tu aje.Dengan kapasiti memori ingatan cepat terlupa aku nih,perasaan menyesal tidak jadi saintis itu makin bertimpa-timpa rasanya.Sebab sampai sekarang aku tak tahu mane aku letak kemeja kotak-kotak hijau kuning fewit-fewit aku tu.Dah la kinah yang belikan.Macam kurang sopan pulak orang dah belikan aku suke hati dan tekak je pegi hilangkan mende tu.Lagi pon aku rasa baju tu buat aku nampak cool dan menambahkan keyakinan pada diri.Kenapa la aku tak jadi SAINTIS...walhal dulu sekolah aku name die saint aidan.Kan dah dekat-dekat je bunyinye.Blurr jugak aku nih mase zaman kanak-kanak.Keje asik nak main je,bepikir jarang-jarang sebab tu la tak dapat jadi saintis.huh~!







p/s: perasaan cenggini selalu je muncul time aku kehilangan barang.Ayat yang cliche yang akan muncul adalah seperti "kalau la aku jadi saintis kan best....................."
tapi jadi CIKGU pun best jugak per.

8 comments:

syakinah saffarudin said...

baju ilang? sungguh x menghargai..kate je aku letak barang merate2..ko tue? utk kes yang terdekat dh 3 barang penting ko ilangkan..kad matrik baju n buku rekod mengajar..thank god buku tu dh jumpe..kad matrik? baju? ish careless!!!

haha macam ma x?

Dashing Days said...

aunah: lu memang anak omma..sebijik,btw baju tu dh jmpe dh.so tinggl satu je la xjmpe lagi,d dem mtrx crd..lol

syakinah saffarudin said...

hahaha mcm carik puzzle dlm cite national treasure yg ade justin bartha tue..oh actually just nk highlightkan JUSTIN BARTHA..dh tue je..ok bye! hehe

Dashing Days said...

aunah: ko jgn gile sgt org putih nih..aku suspicious la tang mane yg lu suke sgt org putih nih huhuhu

~ aaWa ~ said...

jadikla cikgu saintis? wujud x bnda cam gitu?hmmmm..

Dashing Days said...

maawa: wujud kot..kalau tak wujud meh kite wujudkan huuuu

bibie_boodyn said...

yo ko??name??klas??tahun??hehhe..cam penyiasat x??

Dashing Days said...

bibie: macam la..gua kenal lu ah..lu budak pengakap kan? huuuu gua kawan si salasiah aka slack dulu..ala kawan sepengakap ngn lu huuu