Tuesday, January 19, 2010

FAT BLONDIE

Title:

SEPETANG YANG HARMONI BERSAMA SI FAT BLONDIE

Arahan dan Lakon Layar

Days Bhatiar

Script oleh:

Syad

Ulasan Watak:

1. FAT BLONDIE = berambut blond karat sungguh,berbadan besar.gemar berpakaian ketat dan suke menjeling serta berwajah fierce.

2.IBU KETAM= tinggi ,kurus,tidak bperwatakan menarik,dan tidak bertanggungjawab,suke buat lawak takde sape yang nak gelak.dan tegas bile tahu diri bakal tidak di layan atau di endahkan.

3: T.e.s.L.i.a.n = a bunch of gud studs yang dipandang rendah macam la orang yang pandang rendah tu mempunyai PhD dari Harvard atau paling cikai oxford.

4.Aku= ouh seorang yang hurmm..tak suke di tindas? Ok ayat yang seswaii..

SINOPSIS

Di satu pagi yang hening.Aku bangun dengan malasnya.ade meeting pukul 9. Dekat ? rotunda.ntah sape punye keje ,meeting pon kat rotunda.tak masuk akal sungguh.rotunda tempat lalu lalang bukan tempat meeting.sengal! mandi bersiap.berpakaian formal lagi.malas nak bising-bising.walau pon hati still lagi bengkak dengan perangai ibu ketam.suruh orang pakai baju kurung selalu-selalu,tapi dia pakai baju kurung? Jarang-jarang. Huh.

Kaki melangkah ke rotunda tepat pukul 8.45 pagi.ingat lagi pesan ibu ketam.ON TIME.walaupon die tak on time tapi aku bukan anak ketam jadi aku tak kan perangai mcm die kan? Dalam hati terdetik jugak ape lagi bala bencana nak mari hari nih?

Seperti yang di jangka.bila semua ahli majlis T.E.S.L.I.A.N dah berkumpul kat rotunda.bayang ibu ketam still lagi takde.jangan kata muka,cermin mata pon tak Nampak.takpe lah redha.dia lagi tua.walaupon takde dalam perlembagaan Malaysia kata kalau orang tua boleh datang lambat dari orang muda. Hampir pukul sepuloh.satu panggilan telefon diterima.dari ibu ketam.suruh one of us pegi bilik die.and suruh kiteorang semua pandai-pandai lah carik bilik nak duduk ke nak bertapa.

Lepas sorang dari clan T.E.S.L.I.A.N pegi jumpe ibu ketam kiteorang yang lain settle down kat BK err tak ingat.tapi yang paling ujung dekat dengan tangga.pastu duduk sembang-sembang.sampai la wakil T.e.s.l.i.a.n tadi kembali.tengok muke dia.keruh je.macam air sungai kelang.automatic dalam hati dah jerit kuat-kuat.BAD NEWS!!!!.BAD NEWS!!!

Wakil T.e.s.l.i.a.n tunduk muka.tarik napas.susah sungguh nampaknye cara dia nak bagi tau berita buruk tu.ntah kenapa aku suka lagi cara MR LIM kalau dia ada berita buruk untuk kiteorg semua.dia akan datang ke kelas dengan muka biasa-biasa.takde lah obvious sangat ade berita buruk segala.pastu dia akan senyum lebar dan cakap.guys I have 2news.do yo u want to hear bad news first or gud news first?style macam tu tak membuatkan jantung aku berdebar macam style wakil T.E.S.L.I.A.N ni,tapi still tak leh salah kan wakil kiteorang nih.die students MR LIM lecturer.

Wakil T.E.S.L.I.A.N sampai kan berita buruk.dia cakap semalam patutnya kiteorang ade briefing dengan FAT BLONDIE.tapi oleh kerana IBU KETAM cakap jadual yang tertampal kat board tepi bilik die tu bukan jadual waktu sebenar kiteorang dan die tengah nak reshuffle jadual.so kiteorang tak ekot jadual tu dan tunggu notice dari die bile jadual baru nak keluar.jadi sesi berjumpa FAT BLONDIE petang semalam memang tak masuk dalam kepala otak kami semua.aku siap tak sedar lagi aku kene jumpe die semalam.dan FAT BLONDIE yang umum tau die jarang masuk kelas beramah mesra dengan students tu tibe-tibe berkelakuan baik dengan menunggu kiteorang semua selama 3jam tanpa terpikir sikit pon yang kiteorang takkan datang.kalau aku la tunggu orang sejam je aku dah blah.confirm tak datang.tapi die? Dengan bagusnya duduk 3jam tunggu kiteorang.rindu sangat ke ngan kiteorang? Lame tunggu =)

seriyes aku rase nak meragui die punye thinking skills.

Ok teruskan…lepas FAT BLONDIE duduk menunggu macam menunggu buah yang tak gugur.dia give up.selepas 3jam okeyh.baru give up.bagus semangat beliau kan?

Go blondie !

Ok lepas tunggu kiteorang.3jam.tapi takde sorang pon sudi nak jumpe die.die terus refer masalah series nih kat IBU KETAM.dan IBU KETAM dengan bagusnya tuding jari salahkan kiteorang semua sebab tak ekot jadual asal.okeyh info tambahan di sini.IBU KETAM IS PARYA! Ouh no.she’s malay but I think she’s mixed. with PARYA.ok.IBU KETAM tak mau kene marah dengan FAT BLONDIE.sebab?? FAT BLONDIE senior.jadi die tuding jari dekat kiteorang yang salah sebab tak ikut jadual.jadual yang dia kate bukan jadual kiteorang.jadual yang die kate belum di buat lagi dan akan keluar nanti.nanti bila?ouh tak pasti ..mungkin 1000 taun lagi? May beeee....

Dan FAT BLONDIE bile marah memang gerun.kalau ade budak kecik umur 2taun Nampak die marah budak tu sure nanges kuat-kuat macam kene rasuk setan. Gerun sangattt…bile die rase IBU KETAM tak salah and kiteorang yang salah die mula naik hantu.students? mess with me? come on ..I’m a lecturer.all of them are my students.they should respect me.bukan suruh aku tunggu macam orang bodoh selama tiga jam.huh! marah si FAT BLONDIE. Padahal sape suruh kau tunggu kan? Bodoh !

IBU KETAM tambah kan minyak dalam api.dia bagi number wakil kiteorang kat FAT BLONDIE. And FAT BLONDIE tanpa berlenggah lagi.call dan terus marah menjerit dan memaki selama 30minit kat wakil kiteorang.macam baru lepas bercerai dengan suami je perangai die.dan ayat dia yang paling best ialah.all of u going to pay for this.im going to punish all of u soon .very soon.

Aku wonder kalau wakil kiteorang ade rakam suara dia.leh bawak pegi mahkamah atas tuduhan threatening.hurm.lepas dengar cite tu.aku buat kesimpulan sendiri.CONFIRM AKU DAPAT C tanpa ragu-ragu lagi.

Ulasan filem:

to fat blondie “u …don’t have to mess with me too “ –purpinkle days-

to IBU KETAM..” hope u can deal with my temper soon coz I had enough “ –harihays-

MORAL OF THE STORY

Kalau saket mental jangan keje ..duduk rumah dan bersara.jaga cucu cicit kalau ade

Dan ukur baju kat badan sendiri.kalau sempit tolong jangan pakai lagi .sekian

Bai.

2 comments:

olsenwilliam said...

Wow...thumbs up la kt cte u...

hahak~claka giler dol...

sy pun ade ga jumpe org spesies ibu ketam ni kt tmpt sy study..mmg die pnye perangai sbijik cm fat blondie awk tu la...ckp lebih tp hampeh...hehe~opps...tlepas plak...

neway...keeps up the gud work...post la cte sengal g...ade ga ubt release tnsion...

Dashing Days said...

oly: u amik pendidikan jgk ke..me amek tesl..hehe..ye deyal rase die bagus tp tu la masalahnye kalo bagus i puji la buat pe nak maki nih xbagus dat y i maki hehehe