Tuesday, April 6, 2010

TODAY WAS A FAIRYTALE

lately aku peratikan ramai manusia hebat di mata aku menjadi manusia tidak bersyukur.sebab? sebab ALLAH anugerah kan dia seribu keistimewaan.dan berikan dia satu kekurangan.dan hanya dengan satu kekurangan tu.dia menjadi manusia hebat yang tak bersyukur di mata aku.bukan sorang aku jumpe jadi macam nih.bukan dua.tapi lebih dari tiga.
ada yang pandai.yang cantik.yang cerdik.tapi merungut disebabkan tiada pekerjaan.merungut sebab tidak di kurniakan teman hidup.merungut hanya kerana rasa hidup tidak berguna.
perlu ke aku cakap yang manusia nih tak sempurna? perlu ke aku ungkit yang kita manusia biase? kalau cacat itu biase kalau capik itu bukan hina? bukak mata besar-besar.lihat sekeliling dan mula bersyukur dengan apa yang ada.untung ALLAH bagi kau semua.hanya tak bagi satu mende je.kalau DIA bagi satu je dan tarik semua..macam mane?
ada yang di kurniakan semua.kebahagian dunia.bermegah tak kene gaya.malah berlebih-lebihan pula.dulu aku selalu rase aku nih manusia loser.belajar takde la dapat 4flat.tak pernah dapat pon.keje pon tak.selalu susah kan mak ayah lagi ade..sebab perangai tak matang.tapi bila aku tengok sekeliling.ade lagi yang lagi loser.ade lagi yang lagi kesian.at least.di kiri kanan aku ade manusia-manusia yang sayangkan aku.yang hargai aku.ade selalu tak pernah pegi jauh.mengeluh itu boleh tapi jangan melebih sampai dah macam menyalahkan takdir pulak.
aku rase bangang jugak sebab dulu pernah rase diri aku manusia paling loser di seanterio dunia .dan aku sedar.dengan menuduh diri aku sendiri loser.aku dah jadi manusia yang tak bersyukur.dengan rahmat tuhan.
hanya dengan takde boyfriend.takde keje.takde mase depan konon-kononnye...kita jadi manusia tak bersyukur? berbaloi ke?jodoh,ajal maut.bukan kan tangan aku dan kau.bukan jugak kat tangan lelaki atau perempuan.tapi tangan ALLAH.kau kene percaya.dah tertulis jodoh kau sejak azali.nape baru kau nak mengungkit sekarang ? lambat atau cepat jodoh tu bukan kita yang tentukan.mungkin aku senang jumpe manusia tersayang.tapi sapa tahu apa akan jadi kemudian? bahagia hingga akhir hayat ke atau retak di tengah jalan? kite tak tau sebab bukan kita yang tentukan.itu takdir dari TUHAN.
hidup kalau selalu senang itu bukan hidup..itu angan-angan.mane penah hidup tak de dugaan.jadi jangan la ingat semua mende pon indah dalam hidup.fine aku ade boyfren bertaun lame.kau takde.tapi kau ingat kalau ade boyfren nih happily ever after ke? tak pernah gaduh ke? tak pernah saket jiwa ke? tak pernah bengkak mate pegi kelas ke? mungkin kau pikir takde boyfren idup sunyi.ape dah ade boyfren hidup ceria sangat ke? silap haribulan bergaduh sakan boleh buat diri tertekan je.time tu kau jgn gatal nak pikir kalau lah aku single kan lagi bagus.memang aku flying kick kau sedass...

jadi aku rase kite semua perlu bersyukur dengan ape saje yang kite ade.kekurangan kita tu anggap je dugaan hidup.dan anggap je mende tu biase.sebab mane ade manusia sempurna dalam dunia? takde.takde.kalau rase diri tak bergune.tengok sekeliling kau.ade lagi yang lagi teruk dari kite.jadi berenti merungut.berenti jadi manusia tak bersyukur.sebab makin lama kita tak bersyukur.makin jauh rahmat tuhan dari kita.nak jadi macam tu ke? aku tak mau.hanya sebab boyfren.kerja dan hati kucar kacir kasih sayang ALLAH tu menjauh.aku tak rela.kalau ade yang rela tu teruskan la merungut.aku yakin kau tak bahagia sampai bila-bila.tak kan kaya sampai tua.takkan kawen sampai kau tutup mata.



p/s: life is not a fairytale.there's no happily ever after in real life.so,stop complaining and move on.

7 comments:

~ aaWa ~ said...

Aawa likes your blog post

haha..btul2..life is not a fairytale..so suck it up n be stronger!

~ aaWa ~ said...
This comment has been removed by the author.
Dashing Days said...

aawa:hehehe..tadi mdm zarihan puji ur class time malaysian lit..hebat woo huu..kagum

reen_sofee said...

like like like!!!!
suke sangat!!!!
sangat suke ini post!
serius sangat suka!!
^^
^^
^^

Dashing Days said...

reen_sofee : aiseyh..terima kasih la dengan like kamu yg banyak tu hehehe..arigato na! =)

zaizax said...

syukran syukran...eh bkn sebut nama mohd syukran yahhh

betul, semua org akan dicipta xperfect, even nabi muhammad pon xperfect, inikan kita..so syukurlah dgn apa yg ada, xsyukur? cuba syukur syukurkan

Dashing Days said...

zai: ko dh jatuh hati kat mamat name syukur ke ape nih. repetition yg meragukan heheheh ..btol tu kite kene bsyukur.tak tau gak syukur nyanyi la lagu erti syukur by unic kot hehehe