Monday, May 31, 2010

FUTURE IN LAW ?!

date: 29may 2010
time:4.30pm
venue: dewan sri budiman,uitm di hatiku.DSB.



tengah layan gambar-gambar di galeri ape ntah kat atas DSB.bukan nak sangat pon tengok gambar-gambar tu.sebab dulu time masuk uitm.dah penat kene briefing pasal sejarah uitm nih...so.. nawaitu masuk galeri tu hanyalah sebab nak kan aircond.kat situ aircond sangat sejuk.kat luar panas buat make up cair.bagi sape-sape yang pakai make up la.aku tak layan make up yea.walau pon sedang maintain tatasusila dengan pakai baju kurung.image teacher memang kelihatan amat BOLD kat aku time tu.dengan handbeg nye.aiseyh.heels je tak pakai.sebab aku maklum sangat keadaan dalam uitm.bukit bukau.tangga curam.nak pakai heels? tak payah la.aku dah letih asyik terjun tangga je mase belaja kat uitm dulu.jadi aku insaf.tu je.
tengah aku pura-pura khusyuk tenung gambar abang qobin.. ala.mamat yang naik everest tu.handphone bunyi.call dari mr liebchen.nampaknya.cubaan dia lolos dari dewan semasa konvokesyen sedang berlangsung dah berjaya...angkat phone..

" hello...dah keluar heh? wahhhh hebat la.." suara teruja..

" hah kat mana tu.orang dah keluar nih.jom jumpe mak abah..." suara tenang..

muke aku automatic jadi biru.gambar abg qobin hensem yang panjat gunung everest dah tak laku..NOW ke?aiseyhh..


" err...err.." tergamam.aku sumpah blurr.

" cepat la yang...dieorang tunggu nih.." suara mr liebchen buat perasaan nervous makin membara...

" hah.ok kat mana tu? orang datang sekarang..eh tak mau la.abg amek orang kat galeri nih.nanti sesat " alasan bodoh tercipta.ekot logic otak.camane aku ..bekas pelajar uitm boleh sesat kat DSB nih? gelabah dah mari la tu.


" orang nak sembayang asar hani.turun tangga.nampak bus tu.duduk situ.nanti abg call lagi.." macam ditakktor bagi arahan.aku nebes dia buat tak perasan.

" ok.ok ok" 3kali kali ok.terus aku letak phone.



terus jalan menuju tangga.hati berbolak balik.kalo aku buat-buat saket perut time nih.agak-agak mr liebchen perasan tak aku ngelat? tapi semangat positif aku nasihat lain pulak.
dia kata..WOMEN SHUD DO.WHAT WOMEN GOT TO DO...! maksudnye.one shot and then u'll be free.tu adelah semangat nak pujuk hati.buat nih sekali then bole pegi.bila aku sampai kat tempat kejadian.crime scene.aku call mr liebchen.dia angkat call.dan perasaan telepati aku.buat aku toleh arah kanan.mr liebchen ada kat situ.dia pon mungkin ade perasaan telepati yang sama.pandang ke arah aku.okeyh nih aku exaggerate je lebih...kasik mood romantic tu ade.romantic tak?
okeyh lepas dia nampak aku.. dia terus lambai-lambai tangan.suruh aku datang.ke arah dia.
aku start melangkah.tapi langkah berat macam aku adelah jelmaan shrek.tapi akhirnya sampai jugak kat tempat.mak ,abah dan kakak-kakak mr liebchen duduk.
aku tau.aku dah jadi center of attention time tu.aku try tenangkan diri dengan mengingatkan diri sendri yang mariah carey.ziana zain.rase camnih la kalau kat atas pentas.center of attention.
aku nampak senyuman mak mr liebchen.senyuman tu.buat gugup nervous dan entah hape perasaan yang ada tu hilang.senyum tu sangat la rase welcoming.
mr liebchen kenal kan aku.kat mak dia.dengan dialog intro berbunyi..
" mak nih la SYAHIRA..." sambil senyum-senyum ..

serentak dengan intro tu aku terus salam tangan mak dia.dalam hati kagum.mr liebchen sebut nama penuh..try panggil aku sayang depan mak kau la kalo berani weyh ..heheh
dan aku salam tangan mak dia dengan tangan yang mengeletar.sumpah aku mengeletar.tak tipu.

lepas tu dia kenal kan aku kat kakak -kakak dia.soalan biase.orang mana? dalam hati aku rase dieorang saje-saje tanya,nak mule small talk.aku rase mr liebchen dah lama bagi tau diaorang pasal asal usul kejadian aku dari mana.small talk tu success.aku tak ingat sangat aku borak ape lagi sebab moment tu sangat pantas berlalu.yang aku sedar.mr liebchen ajak aku pegi amek gambar.lepas bergambar.aku mintak diri nak balik.langit dah gelap.kalau hujan lebat.naya aku tengah jalan.
mak dia tanya pedehal balik awal sangat.mr liebchen tolong jawabkan.aku hanya mampu senyum je.yea aku rase at the end of the day.pipi aku lenguh sebab sangat mudah tersenyum serta murah dengan senyuman.lepas salam mak dia for d last time.salam kakak-kakak dia.dan cuit manja anak buah dia yang sedang merajuk.terus aku mintak diri.sampai kat kereta aku rase relief yang amat.ntah sebab ape.mungkin sebab dah lepas satu task.humph.
balik rumah.lepas maghrib.aku terus tido.dalam tido.senyuman mak mr liebchen masih terbayang.aiseyh....jenuh jugak aku try fokus kat wajah brad pitt bagi balance dengan image senyum keibuan mak beliau tu.cubaan tu kadang kadang je berjaya.=)
okeyh tu je kisah jumpe bakal mak mentua.yea jumpe sekejap je.kalau lama-lama mau aku ajak mak dia pegi red box pulak nanti.tak bagus la kan.aku nih bukan betul.bile sifat friendly aku dah datang.jadi before jadi ape-ape baik la jumpe kejap je.aku tak mahu take a risk calarkan nama sendri dengan perlakuan hype diri sendri.



p/s: aku refused nak buat post mortem tentang issue jumpa mak mentua tu dengan mr liebchen.nanti-nanti la.bagi jantung aku berdenyut dengan normal dulu...

8 comments:

zai said...

ko jumpe juga
ada gegar jantung?
asal org kalau nk jumpa future inlaw mesti time konvo..sekali sekali ajk la jumpa kat concert rossa

~ aaWa ~ said...

haha ak rasa ko dgn mak die pon ade kuasa hubungan telepati lah weyh!haha..sbb tuh smpai blik pon t'igt2 g..hehe..

reen_sofee said...

pergh kalo aku jadik ko weh mau aku larik balik umah weh!
hahahaa
hebat hebat!
kire dah approve laa neh ehh?
hahahah
gud job gud job!
huhuhu

~::Iffat @ Wonderfatts::~ said...

senyuman itu aje dah tanda lulus..ape lagi..ajak karok la acik tu..wahahah

Dashing Days said...

zai: jantung aku bergegar hebat weyh heheheh..concert rossa? masih sebal sebab xdpt pegi weyh..kawan2 aku ckp concert tu best huhuhuhu

Dashing Days said...

maawa: xlena tido aku di buatnya weyh heheheh

Dashing Days said...

reen: aku dh try dh nak ngelat tp xdpt heheheheh dlm pale otak aku dh ade 1001 cara nak mengelat time tu huu

Dashing Days said...

iffat: uish..xkan la nak ajak karok.nak duet lagu ape? genre berbeza la heheh