Sunday, February 21, 2010

CIKGU CIKGI...

ehem..bangun pagi tadi terus selak newspaper.pagi ahad kat umah aku suratkhabar meriah . hanya yang berbahasa tamil telegu dan jugak mandarin pure je yang takde.yang lain ade.arab pon ade..hebat kan? ok aku tipu je.surat khabar arab takde.hee..
aku bangun pagi..err..mungkin ayat tengah ari lagi sesuai..terus capai surat khabar.sebab ayah aku ade same time tu.aku tak berani pegang suratkhabar hiburan yang aku paling minat dan bernafsu untuk di baca.tapi aku terus dengan kadar terpakse capai BERITA HARIAN.dem..aku tak suke amik tau pasal dunia.pasal malaysia.sebab kalau aku tahu nanti aku jadi emosi ntah sebab ape.tapi takpe la.Ayah aku dah jeling-jeling.dari kene sound baik aku terus kan je pembacaan yang penuh ketidakrelaan tu.Selak punye selak....ade satu tajuk yang sumpah buat aku Emo.

"GURU,ANTARA 44 ORANG DI TAHAN DI PUSAT HIBURAN"

kepala lutut sungguh.ape yang kau pikir cikgu oiii..kalo kau pilih profession GURU itu bermakne kau dah bersedia tinggalkan perangai setan kau tu jauh-jauh.aiseyh...malu la weyh..kau ajar anak murid kau nak suruh deyal betul dan perfect 24jam tapi kau...? g club la menari gelek la.
cikgu macam nih macam IBU KETAM AJAR ANAK JALAN lurus.tapi dia jalan.ade je belok-belokhuh..

mase aku kat SKTSG.nak keluar pegi shopping complex cam midvalley pon jiwe aku tak tenteram.seblom keluar check kat cermin byk kali..tengok baju aku tu seswai ke tak.sebab bila melangkah keluar rumah..peluang nak jumpe anak murid kau di tempat awam tu sentiasa ada.Aku pegi bazar ramadhan..jumpe anak murid.jumpa cikgu-cikgu sekolah yang sama.jumpa mak bapak student.pegi uptown nak usha baju raya.jumpa anak murid.walhal time tu dah pukul 12lebih malam dah.still ade anak murid dok tersengih-sengih tegur aku dengan..
"gud nite teacher"
sambil tersipu-sipu menyorok belakang mak die.bile esoknye kat skolah riuh satu classroom tau aku pegi uptown.dan sibuk tanye ape yang aku beli kat sane dan aku dengan sape.
Teacher dengan boyfriend yeee...???
heh tuduhan melulu.
" mane ade teacher g ngn housemate la..boyfren jauh.."
sambil control xpressi muka jangan bagi gelabah..hurmm..

jangan tak tau.cikgu adalah public figure.celebriti di kalangan anak-anak murid.kau buat ape je.semua akan jadi bahan borak-borak anak murid kau.kau pegi mana pon sure ade yang kenal kau.tak anak murid..mak ayah deyal.datang tegur.borak pasal pretasi anak-anak.ade skali aku kat pasar malam.mak anak murid datang tanye aku pasal pretasi dan kelakuan anak die kat sekolah.padehal..aku cikgu praktikal dan hanya relief class anak die untuk 2masa je..tak la mengajar sangat.still ade yang bertanye dan menegur bila kat luar.


jadi untuk cikgu yang kaki clubbing tolong buang perangai tak senonoh tu.memang kau buat keje tu luar skolah tapi bila kau dah bsumpah nak jadi cikgu.kau kene tau.cikgu tu gelaran yang mulia.kau tak boleh beli kat mane-mane.sekali kau jadi cikgu kau akan jadi cikgu sampai kau mati.even time tu kau dah tua dan takde gigi.still orang panggil kau cikgu lagi.jadi make sure niat kau betul.jadi cikgu..nak didik anak bangse.bukan sebab kau nak keje senang balik tengah ari dan sebab kau nak cuti panjang berbelas-belas hari.ngerti???




p/s: kan aku dah cakap ....aku sure emosi nye...aiseyh...-_-''

8 comments:

~ نورحياتي ~ said...

wahh..
daysz cikgu yg bertauliah..hebat..hebat..
hehehe..
cikgu ni besar tanggungjawabnya..
cikgula yg melahirkn segala mcm professyen insan..
teda cikgu teda doktor,suma2 la..
btol kn?

Dashing Days said...

hayati : ahahahaha..saya adalah cikgu baru blajar hee mane ade tauliah lagi dgn nuff pon gado hehe

sayaBerd said...

ceh. ko cikgu ke??
hakhakhak. x caye ak.

gelaran ustak pon mulia gak weh.

wakaka

Dashing Days said...

berd: tak la aku penyamun kau je yg mulia ..ustak kan ...*x ikhlas*

ahleng ariKen said...

susah nak jd cikgu sbnanye..
apepun,skarang ni,cikgu ke,ustaz ke,menteri ke,mereka tetap manusia akhir zaman yg mudah lalai,sama juga seperti saya yg sentiasa alpa

Dashing Days said...

ahleng:hard for us to find a perfect person time dunia nak ujung2 nih..=)

Dashing Days said...

ahleng:hard for us to find a perfect person time dunia nak ujung2 nih..=)

Dashing Days said...

ahleng:hard for us to find a perfect person time dunia nak ujung2 nih..=)